PWA og AMP

Det mobile web er stadig stigende. I 2017 var 63% af al trafik til websites fra en mobilenhed.
Dette skaber nogle nye muligheder for at øge UX og konverteringsraten for websites.
PWA og AMP er to meget forskellige ting, men sammen kan de bruges til at give dine besøgende en lynhurtig oplevelse og derfor efter engagere og danne et tilhørsforhold for dine besøgende til dit website.

AMP

AMP står for accelerated mobile pages. Det er en mobilversion af en underside på et website, som er optimere 100% efter mobilperformance. Dvs. at disse AMP pages leveres på et øjeblik til brugeren. Dette giver en fantastisk fornemmelse af hastighed og øge dermed brugeroplevelsen. Dog er disse sider ofte skrabet for JavaScript og smarte funktioner, for netop at kunne levere indholdet hurtigt. Er du interesseret i et dybere kan du læse mere om AMP her.

PWA

PWA står for Progressiv Web Apps, disse er web applikationer som er designet til at give websites et mere Applikations-agtig feel, ved hjælp af features og funktioner som man kender fra Native Apps. PWA giver brugeren en lynhurtig oplevelse præcis som AMP, dog ikke fra første pageload, eftersom PWA først aktiveres efter første pageload.

Med PWA kan man eksempelvis benytte andre Apps API’er så man fx. kan betale sit online køb med et enkelt klik. PWA-download bliver typisk pushed til de besøgende, for at få dem til at downloade Appen, og skabe et tilhørsforhold.

PWA fungerer offline, hvilket vil sige at hvis en bruger med dårlig internetforbindelse er i gang med en konvertering, vil han ikke opdage nogle forbindelsesproblemer og blot fortsætte deres køb. Dette betyder flere konvertering og bedre opsætning. Læs her mere om PWA.

Samspillet mellem AMP og PWA

AMP og PWA har begge fordele og ulemper.

AMP er lynhurtig lige fra brugeren besøger hjemmesiden og er nemt tilgængelig for alle med en web-adgang. I forhold til ulemper mangler AMP-sider funktioner og features der for brugerne til at blive på siden og komme tilbage.

PWA er lynhurtig, virker offline og kan benytte en masse features fra App-miljøet for at gøre det nemt og bekvemt for brugeren. Dog er PWA ikke hurtig ved første load, og da vi ved at over halvdelen af brugerne på mobilenheder ikke venter mere end 3 sekunder på en hjemmeside loader, har vi altså et problem.

Kombinerer man AMP og PWA kan man gøre brug af alle fordelene, uden at have nogle af ulemperne.

Strategien går simpelthen ud på at man benytter AMP til som landingpages for sine førstegangsbesøgende. Via AMP vil de besøgende opleve suveræne hastigheder, og få leveret det indhold som de ledte efter. Vælger de at gå videre igennem siden, er PWA scriptet kaldet “Service Worker” blevet aktiveret, hvilket åbner for de mange features fra App-miljøet. Udover at levere hastigheder tæt på AMP niveau, er det nu også muligt at benytte alle de JavaScript som man kender fra JavaScript frameworks, normale website og native Apps. Dette betyder at PWA kan bruges til øge brugeroplevelsen på sitet bl.a. ved at gøre checkouts og konverteringer nemmere.

SEO i forhold til AMP og PWA

Ser man på opsætningen med SEO-briller, gælder samme regler som ved almindelig AMP og PWA. AMP øger den mobile hastighed for første gangs besøgende. Google begyndte i july 2018, at tage den mobile hastighed med som en ranking faktor. AMP betyder dog i skrivende stund intet for denne opdatering, eftersom Google tager udgangspunkt i canonical URL’en og ikke AMP siden.

Eftersom AMP ikke har nogle direkte SEO-værdi, er det absolut vigtigste at have for øje, PWA-delen. PWA fungerer som et JavaScript site, kan have store problemer med crawlability og indeksering, hvis det bliver håndteret forkert.

Her er de absolut vigtigste at have en ren og traditionel URL. Dette er for at sikre at Google har en klar lokationen at indekserer indholdet. I JavaScript frameworks er hash-fragments (#) også meget normalt, disse hash-fragmenter kan Google ikke indeksere, eftersom de i typisk HTML sprog peger på et afsnit eller et segment på en underside. Der kan opstå mange udfordringer ved at have et JavaScript-site som en PWA typisk vil være. Vil vide mere om hvordan JavaScript frameworks og Google arbejder sammen kan du læse mere her på bloggen.

Opsummering

Ved at kombinere AMP og PWA kan man opnå det bedste fra begge verdener. Øjeblikkelig performance fra AMP og høj funktionalitet, offline brug, samt hastighed ved second pageload via PWA. Er man ved at overveje at anskaffe sig et PWA website, kan det anbefales at tage højde for førstegangsbesøgende og implementere amp på sine landingpages også. På den måde vil ens brugere opleve ekstrem performance hele sitet rundt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *